Offshore hesap nedir?
Offshore hesap nasıl açılır konusuna geçmeden önce hesap nedir ona bakalım. Zamanında panama belgeleri olayı ile gündeme gelen ve bir çok kişinin duyduğu ofshore hesap nedir? Offshore(kıyı) bankacılık genellikle vergiden kaçınma amacıyla ticari faaliyetlerini vergi cenneti ülkelerde sürdüren şirketlerin tercih ettiği bankacılık türüdür. Ekonomik olarak vergiden uzak anlamına gelir.
Uluslararası şirketlerin uluslararası para transferi işlemleri için kullanımına da olanak sağlar. Alışveriş ve parasal işlemler üzerinde sınırlama olmaması sebebiyle, ülkeden ülkeye bankalar arası para transferi gerçekleştirmek olağan bir işlem olarak görülür.
Genellikle Panama, Cayman Adaları, Bermuda Adaları, İsviçre, Singapur, Cebelitarık, Virgin Adaları gibi ülkelerde işlem yapılır. Peki sadece vergi yüzünden mi paralar bu banka hesaplarında tutuluyor. Tabi ki hayır. Offshore faiz oranları %50 den başlayarak %100 lere kadar çıkıyor. Hem vergiden kaçınarak hem de faiz alarak paraya para katıyorlar.
Neden Offshore banka hesabı tercih ediliyor?
Öncelikli olarak tercih sebepleri arasında gizlilik geliyor. Kıyı bankaları tabi oldukları uluslararası hukuk kurulları haricinde müşteri bilgilerini raporlama ve paylaşmak zorunda değil. Varlıklarını saklı tutmak isteyen kişiler için tercih sebebi.
Ekonomomik ve siyasi olaylar sebebiyle ülke içindeki bankaların hesaplarına devlet tarafından el konulabilir. Paralarını offshore değerlendirenler varlıklarlarına devlet tarafından el koyulma riskini bertaraf etmiş olurlar. Kısaca güvence sağlıyor denilebilir. Örneğin Yunanistan ve Arjantindeki krizlerde vatanlaşların banka varlıklarına el konduğunda, offshore hesabı olanlar bu uygulamalardan sıyrılabildiler. Bu tabi ki size yüzde yüz lük bir koruma sağlamaz.
Vergi Cenneti olan ülkeler sayesinden az vergi ödenerek elde edilen karlar arttırılır. Türkiye ile Offshore şirketleri kıyaslandığında yaklaşık %20 lik bir fark ortaya çıkıyor. Bu paralar devlete ödenmek yerine yeniden iş için kullanılabilir.
Uygun kredi ve faiz oranları sağlamaları da tercih sebeplerinden biridir. Standart bankalara göre daha yüksek mevduat faizi oranları veya daha düşük oranlı krediler sağlaması cezbedici hale getiriyor.
Offshore şirket ve banka hesabı yasal mı?
Bu kavram insanların aklına yasadışı işleri, kara para aklanması gibi durumları getirse de offshore bankacılık yasaldır. Bulundukları ülkeler sebebiyle daha az denetim mekanizmasına sahip olsalar da yasal yükümlükleri bulunuyor. Bu bankalarla işlem yapmak yasal olarak sorun değildir. Kaldı ki Vakıfbank’ın vergi cenneti Bahreyn’de şubesi offshore bankacılık hizmeti veriyor.
Offshore bankacılığın riskleri nelerdir?
Türkiye’de bulunan banka mevduatları 100 bin TL’ye kadar olan kısmı Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu(TMSF) tarafından koruma altındadır. Yani Türkiye’de bankanın başına bir iş gelirse devlet tarafından 100bin tl ye kadar olan mevduatınız garanti altındadır. Offshore bankalarda böyle bir garanti yoktur. Banka batarsa paranız da banka ile birlikte batar.
Offshore bankalara para nasıl gönderilir?
Uluslararası bankacılıkta kullanılan yöntemler, offshore içinde farklı değildir. En güvenilir ödeme sistemlerinden olan SWIFT tercih edilebilir. Offshore hesaba para göndermek için SWIFT üyesi bir banka bulmak yeterlidir. Gerekli kontroller yapıldıktan sonra paranız offshore hesaplara gönderilir.
Offshore hesap nasıl açılır?
Bu bankalar yurtdışı olduğu için offshore hesap nasıl açılır gibi bir soru oluşuyor doğal olarak. Bankanın bulunduğu ülkeye gitmek gerekiyor mu? Hayır. Hesap açma işlemi genel olarak aracı kurumlar üzerinden yapılıyor. Vatandaşlık almanız gerekmiyor. Genel olarak onaylı bir pasaport, ikamet belgesi ve hesap açılış sözleşmesinin imzalanmış bir kopyasının gönderilmesi yetebiliyor. Duruma göre harici belgeler istenebilir.
yurtdışına gitmeden banka hesabı açanların hepsi offshore banka hesabı mı oluyor? isviçre’de yada almanya’da online banka hesabı açma işlemleri nasıl oluyor?
isviçre’de banka hesabı açmak istiyorum nasıl yapabilirim
bankaya gitmeden hesap açma nasıl yapılıyor? imza falan istemiyorlar mı?